woensdag 23 september 2015

Vormconcepten & ontwerpbeginselen - Howe House, Rudolph Schindler. VV

Vormconcepten & ontwerpbeginselen – Howe House, Rudolph Schindler
1.     Beweging
2.     Focuspunt
3.     Contrast


1.     Beweging

In deze afbeelding is duidelijk de beweging in horizontale zin te zien. Dit komt door de horizontale belijning en het uitstekende vlak (soort erker). Omdat alle lijnen bij elkaar komen bij het open vlak suggereert dit een beweging. Je wordt als het ware richting de raakhoek van de twee vlakken getrokken. De andere onderstaande afbeelding suggereert ook beweging. Hierbij wordt je wéér naar het open vlak getrokken maar wordt de route naar het vlak toe tegen gehouden door een betonwand. Hierdoor benadert men het gebouw onder een hoek (om de muur heen). De route die men af moet leggen om de muur heen is de beweging die zich voor doet.

http://media.trb.com/media/photo/2012-05/70000233.jpg

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/bf/Howe_House.jpg/220px-Howe_House.jpg

2.     Focuspunt
Een focuspunt is altijd een vorm, onderdeel van een gebouw of een belangrijk punt in de omgeving van een gebouw (oftewel landmark). Hierin speelt hoogte maar ook materiaalgebruik een belangrijke rol. In het geval van het Howe House is op de bovenstaande afbeelding het focuspunt snel gevonden. Het focuspunt ligt op de glazen pui die in contrast staat met het beton en daarom in het oog springt.
Omdat de kubus waar de pui in gerealiseerd is hoger gelegen is dan alle andere vlakken, kubussen en rechthoeken valt deze gegarandeerd eerder op. Omdat de pui het bijzondere en ruimtelijke onderdeel van de kubus is ligt de focus vrijwel meteen op de pui.


http://farm4.static.flickr.com/3633/3359761949_2da81142a7.jpg

3.     Contrast

Naast het contrast tussen gebouw en natuur creëert Schindler ook contrast in zijn gevels. Dit heeft hij gerealiseerd met de overstekken waardoor er schaduwwerking optreedt en zo dus een deel van de gevel donkerder lijkt. Verder is er ook contrast tussen gesloten en open delen, ofwel massief en slank (transparant).



Geen opmerkingen:

Een reactie posten