donderdag 3 september 2015

Schindler Chase House Los Angeles – Architect Rudolph Schindler

Dit is het Schindler Chase House, het is ook wel bekend als het Kings Road House. Het is een woning gelegen in West-Holywood, ontworpen door de architect genaamd Rudolph Schindler. De woning is ontworpen en gebouwd in 1922.


figuur 1: Gevel http://makcenter.org/wp-content/uploads/2014/02/schindler-house.jpg


In de gevels zijn veel rechte vormen te zien, de hoofdvormen van de gevels bestaan veelal uit 
rechthoeken. Deze rechthoeken zijn opgedeeld in kleine vlakken. Veel van deze vlakken zijn open en hebben een herhaalde horizontale lijn. Ook  is te zie dat de woning een klein beetje verhoogd ligt.


 figuur 2: Plattegrond http://timerime.com/user_files/215/215764/media/4.%20schindlerhouse_plan.jpg

Op de bovenstaande afbeelding is de plattegrond van het Schindler Chase House te zien. Goed te zien is dat het huis opgebouwd is uit een aantal dezelfde vormen.



figuur 3: Houten gevelelementen https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d3/Schindler-Chase_house_(Rudolf_Schindler),_1922_g.jpg

Een ander opvallende vorm is het herhaaldelijk gebruik van een L-vormig houten geveldeel. Dit komt in meerdere ontwerpen van Rudolph Schindler terug.

figuur 4: isometrische projectie http://www.kcet.org/socal/departures/landofsunshine/earlymodern-page2-762px-SchindlerHouse_plans.djvu.jpg

Dit is een isometrische projectie van het Schindler Chase House. Hierop is het gebruik van veelal dezelfde vormen goed te zien. Het zijn veel dezelfde vormen die op verschillende manieren aan elkaar geschakeld zijn. Dit is een kenmerk van de Modernistische bouwstijl.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten