donderdag 3 september 2015

Rudolf Michael Schindler (Wenen 1887 - Los Angeles 1953)

Schindler was een belangrijke modernist die geboren was in Oostenrijk. Hier is hij opgegroeid en volgde een opleiding tot ingenieur aan de Technische Hochschule van Wenen. Daarnaast studeerde hij ook aan de Akademie der Bildenden Künste en bezocht de Bauschule van Adolf Loos. Schindler was erg onder de indruk van nieuwe esthetiek van het kubisme en de even revolutionaire praxis van de Chigago School. Een boek van Frank Lloyd Wright gaf in 1910 nieuwe prikkels aan Schindlers ideeën over Amerikaanse architectuur.

Jaren later, in 1914, emigreerde Schindler naar de Verinigde Staten. Hier vond hij een baan aan het architectenbureau van Ottenheimer, Stern en Reichert in Chigago. Na drie jaar te hebben gewerkt voor Ottenheimer, Stern en Reichert trad hij in dienst bij zijn voorbeeld Wright. Daarom verhuise Schindler naar Los Angeles om de leiding over te nemen over de bouw van het Barnsdall-complex.
Schindlers carrière en levensloop vertoont opvallend veel parallellen met die van Neutra. De twee kenden elkaar van de studie in Wenen; raakten beiden verknocht aan Amerikaanse architectuur; belandden allebei via Chicago in Los Angeles; alle twee werkten enige tijd onder Frank Lloyd Wright - zij het Schindler veel langer. Tussen 1924 en 1927 woonden de twee zelfs samen en werkten gebroederlijk aan enkele projecten.

Ondanks alle gelijkenissen verschilt het werk van Schindler significant met het werk van Neutra. De huizen van Neutra zijn vaak licht van constructie en steriel modernistisch, terwijl Schindlers bouwwerken bonkig zijn en een ruwe, ongepolijste kwaliteit hebben. Zijn betonnen muren zijn bijna altijd onbewerkt, zowel buiten als binnen. Hij combineerde vloekende materialen als ruw hout en golfplaat met een speelse lichtvaardigheid. De tijd heeft Neutra gelijk gegeven: zijn gebouwen blijken veel beter bestand tegen de Californische omstandigheden.


Archipedia. (sd). Opgeroepen op 09 03, 2015, van Architectenweb: http://www.architectenweb.nl/aweb/archipedia/archipedia.asp?Id=805&s=1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten