maandag 21 september 2015

De aanvulling op de 3 'Vormen' - VV


Beweging
In deze afbeelding is duidelijk de beweging in horizontale zin te zien. Dit komt door de horizontale belijning en het uitstekende deel (soort erker). Omdat alle lijnen bij elkaar komen bij het open vlak suggereert dit een beweging. Je wordt als het ware richting de raakhoek van de twee vlakken getrokken. De andere onderstaande afbeelding suggereert ook beweging. Hierbij wordt je weer naar het open vlak getrokken maar wordt je op de route naar het vlak toe tegen gehouden door een betonwand. Hierdoor benadert men het gebouw onder een hoek (om de muur heen). De route die men af moet leggen om de muur heen is de beweging die zich voor doet.

http://media.trb.com/media/photo/2012-05/70000233.jpg


https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/bf/Howe_House.jpg/220px-Howe_House.jpg

Kleur
Bij dit ontwerp van Rudolph Schindler is niet veel gewerkt met het aspect kleur. Wel probeert hij zijn gebouwen altijd in grijstinten uit te voeren en gebruikt hij veel beton (betonlook). Hij wil hiermee contrast benadrukken dat ontstaat door het veelal “grijze” gebouw en de “groene” omgeving. Op deze manier betrekt hij de omgeving bij zijn ontwerp.



http://farm4.static.flickr.com/3633/3359761949_2da81142a7.jpg


Contrast
Naast het contrast tussen gebouw en natuur creëert hij ook contrast in zijn gevels. Dit heeft hij gerealiseerd met de overstekken waardoor er schaduwwerking optreedt en zo dus een deel van de gevel donkerder lijkt. Verder is er ook contrast tussen gesloten en open delen, ofwel massief en transparant.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten