vrijdag 11 september 2015

De 3 Kenmerken van Architect - Rudolph Schindler - MdW

In week twee begonnen we met het vaststellen van een aantal kenmerken van de Architect. Onze Architect is nog steeds Rudolph Schindler. Volgens ons zijn drie van zijn kenmerken:

  1. Gebruik van eenvoudige vormen (rechthoeken)
  2. Herhaling
  3. Veelvuldig gebruik horizontale lijnen
Om deze kenmerken te verduidelijken hebben we een aantal afbeeldingen/foto's opgezocht. Deze afbeeldingen/foto's zijn hieronder te zien.

1. Gebruik van eenvoudige vormen:

We hebben gekozen voor een afbeelding/ foto van een houten tafel met een klein bankje. Met deze foto willen we duidelijk maken dat de Architect Schindler veelvuldig gebruik maakte van rechthoeken. Deze simpele vorm wist hij telkens op een andere manier toe te passen en zo kwam hij tot een bijzonder ontwerp. 

Dit aspect is in meer van zijn ontwerpen terug te vinden. We hebben in week 1 zes woningen geanalyseerd, tijdens deze analyse hebben we het gebruik van deze vorm gevonden. 



Figuur1: http://www.houtmerk.nl/WebRoot/StoreLNL/Shops/62524618/518F/A5E8/473F/B5A5/55DF/C0A8/2936/8DEE/losse_eetkamer_tafel_bankje_hout_met_staal.JPG

2. Herhaling

Dit is de afbeelding/ foto die we gekozen hebben om het tweede aspect duidelijker te maken. We zijn tot de conclusie gekomen dat hij veel gebruik maakt van dezelfde vormen en kleuren binnen zijn ontwerp. 

Dit is het aspect herhaling, op de foto hiernaast zijn alleen maar dezelfde stoelen te zien. Iedere stoel heeft dezelfde afmetingen en eigenschappen. Dit is iets dat Schindler ook toepastte binnen zijn ontwerpen.

Figuur 2: http://www.fotocursushoofddorp.nl/wp-content/uploads/2013/02/4018386231_69a5df3375_o.jpg

3. Veelvuldig gebruik van horizontale lijnen

Om het laatste aspect te verduidelijken hebben we gekozen voor een foto van lamellen. Deze lamellen zijn namelijk volledig horizontaal. Horizontale lijnen is iets wat Rudolph Schindler veelvuldig in zijn ontwerpen gebruikte. 

Hij zorgde ervoor dat de horizontale lijnen een soort hoofdlijn werd waar al de rest omheen werd bedacht. Dit is goed te zien aan de gevels van het meerendeel van zijn ontwerpen.


figuur 3: http://www.copahome.com/media/img/pics/_large/leather_jaloezie.JPG



Geen opmerkingen:

Een reactie posten