woensdag 23 september 2015

Ontwerpbeginselen - Howe House, Rudolph Schindler VV

Ontwerpbeginselen – Howe House, Rudolph Schindler
1.     Beweging
2.     Blokkeren
3.     Richting

1.     Beweging
Ook bij de ontwerpbeginselen hebben wij er voor gekozen beweging terug te laten komen.
De beweging die ontstaat bij het naderen van het gebouw is een concept waar Rudolph Schindler bewust mee ontworpen heeft.


http://takesunset.com/wp-content/uploads/2009/07/2422-Silver-Ridge-ave.png

2.     Blokkeren
De route die men normaalgesproken af zou leggen zou de route zijn die direct op het focuspunt loopt. In feite wil je het liefst hemelsbreed naar het focuspunt lopen. Dit is echter niet mogelijk omdat men geblokkeerd wordt door de betonwand die in de hemelsbrede looplijn geplaatst is.

http://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/03/38/6d/33/architecture-tours-l.jpg



3.     Richting

Er zit zowel richting in de gevel als richting in de beweging. De horizontale lijn zorg voor de horizontale richting in de gevels. De richting die men neemt in de beweging is een niet strakke richting, oftewel een organisch georganiseerde richting.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/bf/Howe_House.jpg/220px-Howe_House.jpg

Ontwerpbeginselen – Schindler House, Rudolph Schindler - MdW

De 3 ontwerpbeginselen:
Ritme
Ontmoeten
Eenheid

1. Ritme
Op deze foto van het Schindler House, is het ontwerpbeginsel ritme te zien. Het is een repetitieve vorm. De L-vorm komt terug op dezelfde manier met een zelfde onderlinge afstand.

Dit is iets dat Schindler vaker deed bij het ontwerp van woningen.

Figuur 1: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d3/Schindler-Chase_house_(Rudolf_Schindler),_1922_g.jpg

2. Ontmoeten
Op de foto hiernaast is het ontwerpbeginsel ontmoeten te zien. De woning bestaat uit hout en beton. Deze materialen ontmoeten elkaar op verschillende plaatsen in de woning. Zo ook op de foto hiernaast. Het ruwe beton ‘ontmoet’ het lichte hout. Dit zorgt voor een zware muur van beton en een lichte open wand van hout en glas.



Figuur 2: http://grahamfoundation.org/system/grants/images/1420/original/Sheine_plate_14.jpg


3. Eenheid

Er wordt gebruik gemaakt van dezelfde materialen, dit zorgt voor een eenheid binnen het exterieur van de woning. Schindler heeft gekozen voor het gebruik van veel beton, veel glas en hout. Met deze hoofdmaterialen heeft hij het exterieur van de woning beeld gegeven.

Figuur 3: http://makcenter.org/wp-content/uploads/2014/02/schindler-house.jpg


Vormconcepten & ontwerpbeginselen - Howe House, Rudolph Schindler. VV

Vormconcepten & ontwerpbeginselen – Howe House, Rudolph Schindler
1.     Beweging
2.     Focuspunt
3.     Contrast


1.     Beweging

In deze afbeelding is duidelijk de beweging in horizontale zin te zien. Dit komt door de horizontale belijning en het uitstekende vlak (soort erker). Omdat alle lijnen bij elkaar komen bij het open vlak suggereert dit een beweging. Je wordt als het ware richting de raakhoek van de twee vlakken getrokken. De andere onderstaande afbeelding suggereert ook beweging. Hierbij wordt je wéér naar het open vlak getrokken maar wordt de route naar het vlak toe tegen gehouden door een betonwand. Hierdoor benadert men het gebouw onder een hoek (om de muur heen). De route die men af moet leggen om de muur heen is de beweging die zich voor doet.

http://media.trb.com/media/photo/2012-05/70000233.jpg

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/bf/Howe_House.jpg/220px-Howe_House.jpg

2.     Focuspunt
Een focuspunt is altijd een vorm, onderdeel van een gebouw of een belangrijk punt in de omgeving van een gebouw (oftewel landmark). Hierin speelt hoogte maar ook materiaalgebruik een belangrijke rol. In het geval van het Howe House is op de bovenstaande afbeelding het focuspunt snel gevonden. Het focuspunt ligt op de glazen pui die in contrast staat met het beton en daarom in het oog springt.
Omdat de kubus waar de pui in gerealiseerd is hoger gelegen is dan alle andere vlakken, kubussen en rechthoeken valt deze gegarandeerd eerder op. Omdat de pui het bijzondere en ruimtelijke onderdeel van de kubus is ligt de focus vrijwel meteen op de pui.


http://farm4.static.flickr.com/3633/3359761949_2da81142a7.jpg

3.     Contrast

Naast het contrast tussen gebouw en natuur creëert Schindler ook contrast in zijn gevels. Dit heeft hij gerealiseerd met de overstekken waardoor er schaduwwerking optreedt en zo dus een deel van de gevel donkerder lijkt. Verder is er ook contrast tussen gesloten en open delen, ofwel massief en slank (transparant).



Vormconcepten – Schindler House, Rudolph Schindler - MdW

Vormconcepten – Schindler House, Rudolph Schindler
1.       Hard & Zacht
2.       Open & Dicht
3.       Herhaling

Hard en zacht

Dit is een foto van de achterzijde van de woning. Op deze foto is een duidelijke scheiding te zien tussen de woning en de natuur. De woning is het harde concept en de natuur het zachte. In de natuur erom heen is veel groen, dit geeft een prettige uitstraling en een goede sfeer. De woning is daarintegen erg robuust en erg zwaar. Vandaar dat ik de woning het concept ‘hard’ meegeef.

figuur 1: http://makcenter.org/wp-content/uploads/2013/10/Photo-Joshua_White-1913.jpg


Open en dicht

Op deze foto is het concept open en dicht goed te zien. Het geel gearceerde deel is het open gedeelte. Deze gevels bestaan bijna volledig uit glas.
Het rood gearceerde gedeelte is het gesloten gedeelte. Dit is gesloten door het veelvuldig gebruik van beton. Het heeft ook een bepaalde herhaling in de naden van he beton. Dit geeft een gesloten beeld.

Figuur 2 http://grahamfoundation.org/system/grants/images/1420/original/Sheine_plate_14.jpg

Herhaling

Op deze foto is het concept herhaling duidelijk te zien. Iedere lijn staat voor een herhaalde vorm. Dit is zoals te zien in de foto hiernaast veelvuldig te zien. Iedere gevel bestaat uit een zelfde opbouw en eenzelfde uitstraling.

Dit is iets dat Schindler vaker doet bij zijn woningen.

Figuur 3:http://artsmeme.com/wp-content/uploads/2013/10/Kings_road_house-.jpg

maandag 21 september 2015

De aanvulling op de 3 'Vormen' - VV


Beweging
In deze afbeelding is duidelijk de beweging in horizontale zin te zien. Dit komt door de horizontale belijning en het uitstekende deel (soort erker). Omdat alle lijnen bij elkaar komen bij het open vlak suggereert dit een beweging. Je wordt als het ware richting de raakhoek van de twee vlakken getrokken. De andere onderstaande afbeelding suggereert ook beweging. Hierbij wordt je weer naar het open vlak getrokken maar wordt je op de route naar het vlak toe tegen gehouden door een betonwand. Hierdoor benadert men het gebouw onder een hoek (om de muur heen). De route die men af moet leggen om de muur heen is de beweging die zich voor doet.

http://media.trb.com/media/photo/2012-05/70000233.jpg


https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/bf/Howe_House.jpg/220px-Howe_House.jpg

Kleur
Bij dit ontwerp van Rudolph Schindler is niet veel gewerkt met het aspect kleur. Wel probeert hij zijn gebouwen altijd in grijstinten uit te voeren en gebruikt hij veel beton (betonlook). Hij wil hiermee contrast benadrukken dat ontstaat door het veelal “grijze” gebouw en de “groene” omgeving. Op deze manier betrekt hij de omgeving bij zijn ontwerp.



http://farm4.static.flickr.com/3633/3359761949_2da81142a7.jpg


Contrast
Naast het contrast tussen gebouw en natuur creëert hij ook contrast in zijn gevels. Dit heeft hij gerealiseerd met de overstekken waardoor er schaduwwerking optreedt en zo dus een deel van de gevel donkerder lijkt. Verder is er ook contrast tussen gesloten en open delen, ofwel massief en transparant.



dinsdag 15 september 2015

De aanvulling op de 3 'Vormen' - MdW

De 3 kenmerken:Gebruik van eenvoudige vormen (rechthoeken)
Herhaling
Veelvuldig gebruik van horizontale lijnen.
      Contrast:


Het gebruik van de eenvoudige vormen is niet alles wat uit dit gevelaanzicht te halen is. Er is namelijk ook een duidelijk contrast te zien. Het rood gearceerde gedeelte is een volledig betonnen gesloten wand. Het geel gearceerde gedeelte is een volledig glazen en dus open gevel. Dit is een zeer duidelijk contrast dat zichtbaar is.


Figuur 1:http://grahamfoundation.org/system/grants/images/1420/original/Sheine_plate_14.jpg


Kleur:
Op deze foto is het aspect kleur goed te zien. Het gebouw zelf is uitgevoerd in beton. Dit geeft een eentonig beeld. Maar de omgeving is daarin tegen juist erg groen en levendig. Dit geeft een erg bijzonder effect. Ook de verhoging zorgt voor een goede kleurovergang van het groen van de natuur naar het robuuste van het beton en de woning. 


Beweging:


Op dezelfde foto als hiernaast te zien is, is een aspect te zien dat beweging heet. De manier van het glooien van het landschap en het combineren ervan met het plaatsen van een trap. Dit is een manier van beweging. Op deze manier zorgt Schindler voor het aantrekken en het nieuwsgierig maken van de bezoeker van deze woning. Door daar een trap te maken wil Schindler ervoor zorgen dat men daar heen gaat lopen en kijken wat er om de hoek te zien is.

Figuur 2: http://makcenter.org/wp-content/uploads/2013/10/Photo-Joshua_White-1913.jpg


maandag 14 september 2015

Kenmerken Architect Rudolp Schindler - Schetsen - VV




In deze afbeelding hebben wij de verticale lijnen willen benadrukken die terugkomen in de gevel van het Rodakiewicz House. Deze ontstaan met name door de verdiepingshoge raampartijen en de stijlen die men daar in terug ziet. Hetgeen wat deze verticale lijn nog verder versterkt is dat de puien niet zijn onderbroken door een kalf. Hierdoor krijg je een aan één stuk doorlopende verticale lijn. Verder heeft Rudolph Schindler met het Rodakiewicz House ook een heel ruimtelijke woning neer willen zetten. Dit ruimtelijke effect wilde hij o.a. creëren door te spelen met diepte. De verdiepingshoge ramen zijn verdiept gerealiseerd, evenals de entree links in de tekening. Het schuin gearceerde vlak is het meest naar voor gelegen vlak in de gevel. Het is een massief vlak met een verspringende vorm.  Het spelen met diepte doet hij zowel in de gevels als in het dakvlak. Verder is op de afbeelding ook aangegeven of een vlak transparant is (zie blauw vierkant).


http://thenedscottarchive.com/news/item/rm-schindler-house-for-henwar-rodakiewicz-photographs-found.html

In beide tekeningen zijn rode kruizen weergegeven. Deze geven de rechthoekige vlakken in de gevel en het dakvlak aan, variëren in grootte en worden verspringend en gedraaid toegepast. De verschillen in diepte in het dakvlak zijn weergegeven met nummers. Hierin is nummer 1 is het hoogst gelegen vlak, nummer 6 is het laagst gelegen vlak.

vrijdag 11 september 2015

De 3 Kenmerken van Architect - Rudolph Schindler - VV

In week 2 was het de bedoeling twee gebouwen te analyseren aan de hand van hoofdconcepten/kenmerken.
Wij hebben gekozen voor het Rodakiewicz House en het Goodwin House van architect Rudolph Schindler. Beide gebouwen bevatten veel invloeden van de modernistische architectuur.
1.      Lichtinval
2.      Verticale lijnen
3.      Ruimtelijkheid

Om deze kenmerken te verduidelijken hebben we een aantal afbeeldingen/foto's opgezocht. Deze afbeeldingen/foto's zijn hieronder te zien.

1.      Lichtinval:

 












https://scontent.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/v/t1.0-9/264428_327777634018774_853383915_n.jpg?oh=86addd69f5e666a03dc9ab51dffd4e51&oe=56A4FA41

Op de bovenstaande foto ziet u de lichtinval door een wolkenpartij. Een spel van het licht dat architect Rudolph Schindler graag terug zag komen in zijn ontwerpen.


2.      Verticale lijnen












http://www.bouwkennisblog.nl/wp-content/uploads/2012/11/Bomen.jpg

De verticale lijnen die gevormd worden door dit bos komen terug in de verdiepingshoge puien van o.a. het Rodakiewicz House van Schindler. Verder komen de verticale lijnen ook terug in de L-vormige ornamenten van het Lovell Beach House. Op deze manier lijkt het gebouw groter (zowel vanuit het interieur als het exterieur gezien).


3.      Ruimtelijkheid

http://static.natgeofoto.nl/pictures/genjUserPhotoPicture/mediaBig/57/68/01/interieur-kathedraal-16857.jpg

Door het standpunt in deze hoge ruimte en het contrast tussen de lichte wanden en de donkere glimmende vloer ontstaat een ruimtelijk gevoel. Verticale lijnen benadrukken de hoogte van de ruimte en verhogen dit gevoel nogmaals.

Kenmerken Architect Rudolp Schindler - Schetsen - MdW

We hebben de kenmerken die we onderzocht hebben in het vorige bericht, verder geanalyseerd met behulp van een aantal schetsen. Deze schetsen zijn hieronder te zien.


Op de schets hiernaast is het gebruik van alleen maar dezelfde vorm goed terug te zien. Ieder rood kruis staat voor een rechthoekig vlak.


Figuur 1: Schindler House, schets achtegevel.
Dit is een gevel van het Lovell Beach House, hier zijn de horizontale lijnen goed te zien. Deze zijn aangegeven met een rode kleur.

Figuur 2: Lovell Beach House, Horizontale lijnen

Dit is de plattegrond van het Schindler House, bovenin de schets is de plattegrond van het huis te zien. De plattegrond bestaat uit meerdere rechthoeken die op verschillende manieren aan elkaar geschakeld zijn.

Onder aan deze schets is het aspect herhaling te zien. Schindler gebruikte in meerdere ontwerpen een 'l' vormig geveldeel. Dit deed hij dan ook alijd vaker achter elkaar en exact hetzelfde materiaal.



Figuur 3: Schindler House, Herhaling + Gebruik van rechthoekige vormen.

De 3 Kenmerken van Architect - Rudolph Schindler - MdW

In week twee begonnen we met het vaststellen van een aantal kenmerken van de Architect. Onze Architect is nog steeds Rudolph Schindler. Volgens ons zijn drie van zijn kenmerken:

  1. Gebruik van eenvoudige vormen (rechthoeken)
  2. Herhaling
  3. Veelvuldig gebruik horizontale lijnen
Om deze kenmerken te verduidelijken hebben we een aantal afbeeldingen/foto's opgezocht. Deze afbeeldingen/foto's zijn hieronder te zien.

1. Gebruik van eenvoudige vormen:

We hebben gekozen voor een afbeelding/ foto van een houten tafel met een klein bankje. Met deze foto willen we duidelijk maken dat de Architect Schindler veelvuldig gebruik maakte van rechthoeken. Deze simpele vorm wist hij telkens op een andere manier toe te passen en zo kwam hij tot een bijzonder ontwerp. 

Dit aspect is in meer van zijn ontwerpen terug te vinden. We hebben in week 1 zes woningen geanalyseerd, tijdens deze analyse hebben we het gebruik van deze vorm gevonden. 



Figuur1: http://www.houtmerk.nl/WebRoot/StoreLNL/Shops/62524618/518F/A5E8/473F/B5A5/55DF/C0A8/2936/8DEE/losse_eetkamer_tafel_bankje_hout_met_staal.JPG

2. Herhaling

Dit is de afbeelding/ foto die we gekozen hebben om het tweede aspect duidelijker te maken. We zijn tot de conclusie gekomen dat hij veel gebruik maakt van dezelfde vormen en kleuren binnen zijn ontwerp. 

Dit is het aspect herhaling, op de foto hiernaast zijn alleen maar dezelfde stoelen te zien. Iedere stoel heeft dezelfde afmetingen en eigenschappen. Dit is iets dat Schindler ook toepastte binnen zijn ontwerpen.

Figuur 2: http://www.fotocursushoofddorp.nl/wp-content/uploads/2013/02/4018386231_69a5df3375_o.jpg

3. Veelvuldig gebruik van horizontale lijnen

Om het laatste aspect te verduidelijken hebben we gekozen voor een foto van lamellen. Deze lamellen zijn namelijk volledig horizontaal. Horizontale lijnen is iets wat Rudolph Schindler veelvuldig in zijn ontwerpen gebruikte. 

Hij zorgde ervoor dat de horizontale lijnen een soort hoofdlijn werd waar al de rest omheen werd bedacht. Dit is goed te zien aan de gevels van het meerendeel van zijn ontwerpen.


figuur 3: http://www.copahome.com/media/img/pics/_large/leather_jaloezie.JPG



donderdag 3 september 2015

Rodakiewicz House, Los Angeles, Californië - Rudolph Schindler

Het Rodakiewicz House is een modernistisch gevormde villa gesitueerd boven op een heuvel in Los Angeles. Het is een langwerpig gebouw met veel rechthoekige en kubusvormige contouren (kubisme).


figuur 1 http://virtualglobetrotting.com/map/henwar-rodakiewicz-house-by-rudolph schindler/view/google/. (2015, 09 03). Opgehaald van http://virtualglobetrotting.com: http://virtualglobetrotting.com

Het gebouw wordt gekenmerkt door de verschillende niveaus in o.a. het dakvlak. Al deze niveaus hebben een rechthoekige/kubistische vorm.


figuur 2: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/1c/be/62/1cbe6273aa8c1a51d2b6cc92309235b1.jpg. (2015, 09 03). Opgehaald van https://s-media-cache-ak0.pinimg.com: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com

Oliver House - Rudolph Schindler


Het Oliver House, origineel genaamd: The William Oliver house, Los Angeles, 1933.

Het huis is ontworpen als woonhuis met functionele indeling. De woonkamer heeft hij destijds ingericht met zijn eigen meubelen omdat hij van mening was dat deze samen met het huis een geheel vormde.


Figuur 1: Bezocht 09 03, 2015, van Archinect: http://vickielester.files.wordpress.com/2012/09/schindler-oliver-house-1934.jpg

Het gebouw kenmerkt zich in drie delen. Deze bestaan uit drie vlakken. Het rode vak  is de voorzijde van de woning. Deze springt er uit door zijn ligging. Daarnaast heb je twee terug gelegen vlakken waarboven bij de linkse het dak overkraagd.


Figuur 2: Bezocht 09 03, 2015, van Amazonaws: https://classconnection.s3.amazonaws.com/799/flashcards/1521799/jpg/schindler-oliver-house-19341355254006856.jpg


Ook is rekening gehouden met de ramen. Het meest linkse raam (groen) ligt terug in de gevel, daarna komt een raampartij waarboven zich een overkraging van het dak bevindt. De meest rechtse raampartij is daarentegen gelijk met de gevel. Hier heeft schindler dus erg gespeeld met de diepte van de raampartijen in de woning. 



Figuur 3: Bezocht 09 03, 2015, van Ernestnagamatsu: http://ernestnagamatsu.com/wp-content/uploads/2014/08/Rudolf-Schindler-Oliver-House-1933-1024x672.jpg

Zoals te zien is is het een laag breed gebouw gelegen op een helling. Het basisvlak van het gebouw ligt verdiept in de helling. Dit komt ook weer voort uit een functioneel denk beeld, onder bevind zich een garage of berging dus door dit deels ondergronds te doen is dit uit het zicht geplaatst terwijl je er wel de ruimtelijke voorziening van hebt.

Pueblo Ribera Court, La Jolla, Californië - Architect Rudolph Schindler

Het Pueblo Ribera Court is een complex bestaande uit twaalf duplexwoningen gerealiseerd in La Jolla Californië. Dit complex is in 1923 ontworpen door de Oostenrijks-Amerikaanse architect Rudolf Schindler. Schindler ontwierp met name gebouwen in en rondom Los Angeles. Het Pueblo Ribera Court is zijn enige werk gerealiseerd in San Diego Californië.
Het ontwerp bevat diverse kenmerken uit de modernistische architectuur, deze zullen duidelijk worden weergegeven en toegelicht.
Tegenwoordig is het complex een architectonisch historisch verklaard.


https://en.wikipedia.org/wiki/El_Pueblo_Ribera. (2015, 09 03). Opgehaald van https://en.wikipedia.org/: https://en.wikipedia.org/wiki/El_Pueblo_Ribera

Hetgeen wat het modernisme kenmerkt is zijn functionaliteit, repetitieve vormen die zo logisch mogelijk aan elkaar geschakeld zijn. Op de bovenstaande afbeelding is het repetitieve kenmerk de U-vormige contour van de gebouwen. Verder is er één hoofdlaan in het complex, via deze hoofdlaan kan je binnentreden in sub-lanen die leiden naar de patio’s van de duplexwoningen.

figuur1 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh7U8Ox294_gwyobtfozejQWrjF8h8fmE8EkzYPdhAqgTbtouDRhIv5mU2HMpOG14z9joR8HZuW9AMP52BEcaF2EoScQHqxdFQhao1OgTw-b2OGi-DREGJ4LwsuteB1rnEjqHE7iqkpA24/s1600/PueploRiberaSitePlan.jpg. (2015, 09 03). Opgehaald van http://4.bp.blogspot.com/: http://4.bp.blogspot.com/


Een van de duplexwoningen van het Pueblo Ribera Court, weergegeven onder een hoek. Met de rode belijning benadrukt men de verschillend gevormde vlakken in deze gevel. Het zijn voornamelijk kubistische vormen, hetgeen onderdeel is van de modernistische stijl. Een ander opvallend aspect van de gevel is het overkragende open deel t.p.v. het dakvlak, deze is gerealiseerd als een uitkragende houten balklaag met aan het uiteinde (en rondom) een houten plaatmateriaal dat dient als boeiboord.


Wat architect Rudolph Schindler ook verwerkt heeft in zijn ontwerp is een “depressed plane”, ook wel een verdiept vlak genoemd. Deze dient in dit geval als een patio gelegen tussen de woningen in. Op het “base plane”, ofwel de begane grondvloer,
In beide “planes” komt het kubisme terug in de contour van het gebouw, vorm van de overkraging t.p.v. de dakrand, de vorm van de puien en het terug gelegen vlak op het lager gelegen deel.



figuur 2 http://la.curbed.com/. (2015, 09 03). Opgehaald van http://cdn.cstatic.net: http://cdn.cstatic.net/images/gridfs/50636aa785216d0d4d01059a/Gravilla-St-011.jpeg




figuur 3 http://www.studydroid.com/imageCards/04/lq/card-4909746-front.jpg. (2015, 09 03). Opgehaald van http://www.studydroid.com/: http://www.studydroid.com/


Goodwin House, Studio City, Los Angeles – Architect Rudolph Schindler

Het huis is ontworpen door Rudolph Schindler, het is een villa die in de Modernistische stijl is gebouwd. Tegenwoordig staat het te koop, het heeft nog altijd een waarde van 1,5 miljoen dollar.


Figuur 1: Voorzijde Goodwin House http://cdn.cstatic.net/gridnailer/500x/http://cdn.cstatic.net/images/gridfs/55b0445ff92ea1483200ea4a/2015.07_reklaw.jpg

Dit is de voorzijde van het Goodwin House, Studio City in Los Angeles. Het is ontworpen door Rudolph Schindler. Op de foto hierboven is duidelijk te zien dat er net als in andere projecten van Schindler, veelal gebruik is gemaakt van horizontale elementen.


Figuur 2: Achterzijde Goodwin House https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/34/18/6c/34186c91275451612570380a4799f1c7.jpg

Dit is de achterzijde van het Goodwin House, hier is te zien dat Schindler goed gebruik wist te maken van de combinatie van een open en dichte gevel. Hij weet dat zeer goed toe te passen.


Figuur 3: interieur Goodwin House 
http://cdn.cstatic.net/images/gridfs/55b0430ef92ea13dea006dde/Interior_view_of_the_Goodwin_House_Los_Angeles_1940%20(1).jpg

Dit is een foto van het oude interieur van de woning, hier is te zien dat er goed gebruik is gemaakt van het uitzicht dat de woning heeft. Grote raampartij zorgt voor veel licht en veel sfeer in de woonkamer.


Lovell Beach House, Newport Beach, Californië - Architect Rudolph Schindler

Het Lovell Beach house is te vinden aan de Balboa Penisula in Newport Beach, California. Het huis gelegen aan de zee is erg herkenbaar door zijn kubistische vormen. In 1926 is het huis opgeleverd en was destijds gebouwd voor zijn familie als showroom en studio.



Figuur 1: Bezocht 09 03, 2015, van Archinect: http://cdn.archinect.net/images/1200x/gv/gvua3y92njvr2rne.jpg


Het gebouw wordt gekenmerkt door drie rechthoekige vormen. Het gebouw bestaat voornamelijk uit ruwe beton. Doordat Schindler een andere kleur heeft gekozen voor de kozijnen komen de kubus vormen nog meer tot zijn recht.




Figuur 2: Pininm.com.  Bezocht 09 03, 2015, van Pinterest: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/41/69/05/416905b3b62b994ad39a403e9c5c848c.jpg


Vanaf de straat is goed de middelste kubusvorm te herkennen. Deze wordt ondersteund door L vormige steunen. Doordat deze wordt ondersteund door 5 steunen wordt dit een heel ruimtelijk geheel. Het middelste kubusvolume is de woonkamer, deze is op een hoger niveau geplaatst omdat de woning erg dicht bij de oceaan ligt.


Figuur 3:Snipview.  Bezocht 09 03, 2015, van Wikimedia: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bc/Lovell_Beach_House_03.jpg

Doordat er veel glas is toegepast in de woning lijken de kubike volumes los van elkaar te staan. Ook zorgt dit voor veel lichtinval in de woning.


Figuur 4: mickricereto. (n.d.). bezocht 09 03, 2015, van Wordpress: https://mickricereto.files.wordpress.com/2012/06/lovell-plan-exist.jpg


Verder is een van de kenmerken van het modernisme dat alles erg functioneel is ingedeeld. Zoals hier te zien is op de plattegrond. De ruimtes zijn allemaal vrij vierkant en zijn van elkaar afgescheiden door wanden of kasten.