donderdag 1 oktober 2015

De prominente concepten - Rudolph Schindler - VV

De prominente concepten – Rudolph Schindler -  VV
  • Horizontale lijnen/richting
  • Beweging
  • Focuspunt


Horizontale lijnen/richting:
Ik begin met het analyseren van het belangrijkste aspect in de ontwerpvisie van Rudolph Schindler. Het aspect dat prominent aanwezig is zijn de horizontale belijningen die het gebouw als het ware een richting meegeven. Met name bij het Howe House in Los Angeles is dit goed te zien.

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/eb/5d/75/eb5d75f43184e8b0a39eb885de2f6d36.jpg

Beweging:
De beweging in Schindler’s gebouwen vallen iets minder snel in het oog dan de prominente horizontale lijnen. In het geval van het Howe House heeft Schindler de beweging gestimuleerd door de horizontale belijning in de hoofdvorm (prominent aanwezige kubus). Deze belijning loopt richting het transparante focuspunt in deze hoofdvorm, wat een beweging suggereert. Deze beweging wordt ook nog eens versterkt door de menselijke wil om het focuspunt op te zoeken. Het zoeken van het focuspunt doet men het liefst hemelsbreed. Dit is echter niet mogelijk omdat een betonwand de beweging blokkeert en men zo het focuspunt onder een hoek moet naderen. Tevens is er aan de rechter zijde nog een entree die men ook onder een hoek benadert.
http://www.worldpropertyjournal.com/news-assets/Brad-Kembel-Jimmy-Ferrareze-s-Silver-Lake-home-purchase-Photo-by-Lelah-Foster.jpg 
http://takesunset.com/wp-content/uploads/2009/07/2422-Silver-Ridge-ave.png
Focuspunt:
Zoals bij beweging al beschreven gebruikt Schindler in zijn ontwerp één prominent aanwezig focuspunt dat eveneens ook nog centraal staat in de hoofdvorm. Het idee achter dit focuspunt is dat men het op gaat zoeken. Hiervoor moet men de hierboven al beschreven beweging maken. Op deze manier zijn deze onderdelen onlosmakelijk met elkaar verbonden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten