donderdag 1 oktober 2015

De prominente concepten - Rudolph Schindler - MdW

De prominente concepten - Rudolph Schindler – MdW
  • Open en dicht
  • Herhaling
  • Eenheid

Open en dicht:
 Op de foto is duidelijk te zien dat Schindler speelt met het indelen van zijn gevels. Hij zorgt voor voldoende lichtinval, maar dit doet hij niet altijd via de wanden. Hij gebruikt de ruimte boven de wanden als een soort van bovenlicht. Op deze manier kan hij kiezen of hij de wanden open, of dicht maakt. De open wanden zijn volledig open en hebben in meeste gevallen een houten pui. De gesloten gevels bestaan uit beton of een ander zwaar materiaal.



Herhaling:
 Dit is een foto van het Schindler House in Los Angeles, op deze foto is het concept herhaling goed te zien. Schindler maakt veelvuldig gebruik van dezelfde stijlafstand van de kozijnen. Deze stijlen heb ik met blauw gearceerd. Deze verdeling van kozijn en glas komt op meerdere plaatsen in de woning terug.



Eenheid:
De foto hierboven illustreert naar mijn mening het begrip eenheid. Ik heb met kleur aangegeven welke elementen Schindler terug laat komen in verschillende gevels. Met rood is het open geveldeel gearceerd. Dit geveldeel komt in ieder aanzicht terug. Het komt zelfs terug met eenzelfde stijlafstand en bijna met eenzelfde grootte. Het blauw zijn de witte geveldelen. In het gevelbeeld ziet het eruit als een onderbreking van de open en glazen geveldelen.  In het groen is de deur van de gevel aangemerkt.

In het zwart de betonnen en zware wanden die volledig gesloten zijn. Het geel staat voor het houten geveldeel dat in iedere gevel terugkomt. Hier zitten nog een aantal bovenlichten in en zijn verder van hout gemaakt. Dit alles samen geeft een eenheid. Het is een uitstraling van de gevel die aan meerdere zijden van de woning terugkomt . Dit geeft een goede samenhang van verschillende materialen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten