vrijdag 9 oktober 2015

De 3 prominente Concepten - Rudolph Schindler (VV & MdW)

In voorgaande berichten op deze blog hebben we verschillende soorten concepten, beginselen en vormen geanalyseerd. Dit hebben we gedaan van een aantal projecten van Rudolph Schindler. Hieronder zijn de drie prominente kenmerken te zien:

1. Herhaling
2. Eenheid
3. Horizontaal

1. Herhaling
 Dit is een foto van het Schindler House in Los Angeles, op deze foto is het concept herhaling goed te zien. Schindler maakt veelvuldig gebruik van dezelfde stijlafstand van de kozijnen. Deze stijlen heb ik met blauw gearceerd. Deze verdeling van kozijn en glas komt op meerdere plaatsen in de woning terug.


Figuur 1: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/81/Schindler-Chase_house_(Rudolf_Schindler),_1922_b.jpg

2. Eenheid
De foto hierboven illustreert naar mijn mening het begrip eenheid. Ik heb met kleur aangegeven welke elementen Schindler terug laat komen in verschillende gevels. Met rood is het open geveldeel gearceerd. Dit geveldeel komt in ieder aanzicht terug. Het komt zelfs terug met eenzelfde stijlafstand en bijna met eenzelfde grootte. Het blauw zijn de witte geveldelen. In het gevelbeeld ziet het eruit als een onderbreking van de open en glazen geveldelen.  In het groen is de deur van de gevel aangemerkt.

In het zwart de betonnen en zware wanden die volledig gesloten zijn. Het geel staat voor het houten geveldeel dat in iedere gevel terugkomt. Hier zitten nog een aantal bovenlichten in en zijn verder van hout gemaakt. Dit alles samen geeft een eenheid. Het is een uitstraling van de gevel die aan meerdere zijden van de woning terugkomt . Dit geeft een goede samenhang van verschillende materialen.


Figuur 2: http://makcenter.org/wp-content/uploads/2014/02/schindler-house.jpg

3. Horizontaal
Ik begin met het analyseren van het belangrijkste aspect in de ontwerpvisie van Rudolph Schindler. Het aspect dat prominent aanwezig is zijn de horizontale belijningen die het gebouw als het ware een richting meegeven. Met name bij het Howe House in Los Angeles is dit goed te zien.


Figuur 3:https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/eb/5d/75/eb5d75f43184e8b0a39eb885de2f6d36.jpg

De renders van de prominente kenmerken Schindler:
Hieronder zijn een viertal renders te zien van onze maquette, we hebben voordat we begonnen met het uitsnijden van het materiaal een model gemaakt in Sketch-Up. Dit model hebben we opgewerkt en dit resulteert in deze renders.

Figuur 4 

Figuur 5


Figuur 6

Figuur 7 

Figuur 8

De maquette van de prominente kenmerken Schindler:

Figuur 9

Figuur 10

Figuur 11










Geen opmerkingen:

Een reactie posten